Veiligheidsafstanden bij plaatsen
boven-en ondergrondse tank

Veilig een gastank plaatsen

Als u overweegt om een gastank te plaatsen, zult u rekening moeten houden met een aantal wettelijke bepalingen. Deze voorschriften hebben voornamelijk betrekking op de veiligheid. Hierin staan onder andere de veiligheidsafstanden bij het plaatsen van een boven-en ondergrondse tank beschreven. Hier moet u zeker rekening mee houden bij het maken van uw plannen.

Als u kijkt naar de veiligheidsvoorschriften, zult u ontdekken dat een propaantank verrassend weinig ruimte vraagt. Er wordt in de wet en regelgeving onderscheid gemaakt tussen een ondergrondse- en bovengrondse gastank. Deze tanks worden apart beschreven in de voorschriften al zijn er veel overeenkomsten in de veiligheidsafstanden tussen deze twee soorten gastanks waar te nemen.

Om een beeld te vormen wat de in acht te nemen veiligheidsvoorschriften zijn, ziet u hieronder de voorschriften beschreven van een propaantank van maximum 3.000 liter.

De propaantank moet op 5 meter afstand liggen van:

Openingen zoals ramen en deuren die toegang geven tot een ruimte waar geen open vuur verbod van toepassing is. Deze ruimte kan dus een woning zijn. De afstand van vijf meter moet hemelsbreed gezien worden en wordt gemeten vanaf de tankwand bij een bovengrondse tank en vanaf de kijkopening bij een ondergrondse tank.

De propaantank moet op 3 meter afstand liggen van:

  • Een aangrenzend perceel.
  • De openbare weg.
  • Een riooldeksel.
  • Een elektrische installatie.

De afstand van drie meter moet hemelsbreed gemeten worden en wordt gemeten vanaf de tankwand bij een bovengrondse tank en vanaf de kijkopening bij een ondergrondse tank. Als deze afstanden worden bepaald vanaf de tankwand bij een ondergrondse tank moet een afstand van 2,5 meter worden aangehouden.

De propaantank moet op 1 meter afstand liggen van:

  • Een haag van levend hout. Harshout (zoals dennenhout of sparrenhout) vormt een uitzondering hierop. Dit hout moet op 3 meter staan.
  • Een afschermende muur met minimale hoogte van anderhalve meter.

De afstand van één of drie meter moet hemelsbreed gezien worden en wordt gemeten vanaf de tankwand bij zowel de bovengrondse- als ondergrondse tank.

Veiligheidsafstanden bij plaatsen van een boven-en ondergrondse tank

We kunnen ons voorstellen dat de voorschriften met betrekking tot het plaatsen van een boven-en ondergrondse tank best ingewikkeld voor u zijn. U zult hier immers niet dagelijks mee te maken hebben. Wij kennen deze regelgeving vanzelfsprekend wel en kunnen iedere regel tot in de perfectie toetsen en toepassen.

Om uw plannen vrijblijvend met één van onze specialisten te bespreken kunt u altijd contact met ons opnemen om een afspraak in te plannen voor een adviesgesprek. Wij kijken graag met u mee hoe u uw plannen kunt realiseren.

Contacteer ons

Heeft u interesse in de keuring van uw tank of wenst u een tank aan te kopen? Vraag uw offerte aan!
Wij maken graag vrijblijvend een persoonlijke prijsofferte. Alvast bedankt voor uw interesse.