Informatie over propaantanks

Wat is een propaantank en welke keuze maak ik best?

Als u uw woning wilt verwarmen of uw bedrijf wilt voorzien van een energievoorziening in vorm van propaan heeft u een propaantank nodig. Een propaantank is een metalen opslagtank waarin u uw voorraad propaan op een veilige manier kunt opslaan. Op deze pagina vindt u alle informatie over propaantanks.

Propaantanks zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. De juiste keuze voor een propaantank hangt af van het gebruik. Een particuliere gebruiker zal in de praktijk vaak een veel lager gebruik hebben dan professionele gebruikers. Propaan wordt in dit geval het meeste gebruikt om een huis mee te verwarmen en om op te koken. Als u niet bent aangesloten op het aardgasnetwerk is het gebruik van propaan een logisch alternatief.

Er zijn diverse branches waarin propaan veelvuldig wordt gebruikt. Denk hierbij aan onder andere de horeca, de recreatiebranche, de agrarische sector en in de industrie. Daarnaast kan de brandstof vanzelfsprekend worden gebruikt voor specifieke toepassingen. Vanzelfsprekend kunt u hierop de keuze van uw propaantank bepalen.


De maatvoering van propaantanks

De inhoud van propaantanks kunnen variëren van 500 tot wel 50.000 liter. Voor particulier gebruik volstaat in de meeste gevallen een inhoud van 500 liter tot 3.000 liter. De gewenste maatvoering is natuurlijk afhankelijk van het propaan gebruik op jaarbasis en de frequentie dat de tank gevuld wordt.

Vanzelfsprekend kunnen wij u hierin uitgebreid adviseren. Wij zullen in samenspraak met u het juiste formaat van de tank bepalen en een leveringsovereenkomst naar wens met u samenstellen. Daarnaast is het goed te weten dat wij bekend staan om onze snelle leveringstermijnen. In het geval dat u onverwachts toch zonder propaan lijkt komen te zitten, kunt u altijd contact met ons opnemen. We hebben een 24/7 service voor al onze klanten en een uitstekende klantenservice.

Gastank kopen of huren

U kunt bij ons een propaantank kopen én huren. Als u ervoor kiest om de propaantank te huren, nemen we vanzelfsprekend het jaarlijks onderhoud voor onze rekening. Dit kunnen we ook voor u verzorgen als u de tank bij ons koopt. Hiervoor kunnen we een onderhoudscontract met u opstellen. Daarnaast hebben we ook mogelijkheden om een tijdelijke propaantank voor u te plaatsen als u een event organiseert en op tijdelijke basis van (extra) gas gebruik wilt maken.

Bovengrondse- of ondergrondse propaantank

We kunnen u voorzien van zowel een bovengrondse- als ondergrondse propaantank. U zult begrijpen dat het plaatsen van een bovengrondse tank voordeliger is dan het installeren van een ondergrondse tank. Deze tank is echter altijd in het zicht en neemt vanzelfsprekend wel wat plaats in beslag. Dit zijn dan ook de twee belangrijkste reden om een ondergrondse tank te overwegen. In sommige gemeenten kunt u deze afweging niet maken. In deze gebieden bent u verplicht de tank onder de grond te plaatsen.


Wettelijke bepalingen voor het plaatsen en gebruiken van een propaantank

Er zijn wettelijke bepalingen verbonden aan het plaatsen en het gebruik van zowel een ondergrondse- als een bovengrondse tank. Vanzelfsprekend zijn deze bepalingen gericht op een veilig gebruik van de tank.

Daarnaast zal de tank 5-jaarlijks gekeurd moeten worden en zult u hiervan ook het keuringsrapport moeten kunnen voorleggen. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt naargelang het volume en de locatie van de tank. De wettelijke termijnen zijn per gewest verschillend. Vanzelfsprekend zullen wij u hierover informeren.

Plaatsing van een propaantank

Uiteraard kunnen we zorgen voor de vakkundige plaatsing van uw propaantank. We zijn een familiebedrijf dat al ruim 100 jaar ervaring heeft in het plaatsen van tanks en het leveren van de brandstof. De ervaring en vakkennis is van generatie op generatie overgegaan. We onderscheiden ons dan ook door een uitstekende vakkundigheid in combinatie met een perfecte service. Bij onze full-service hoort vanzelfsprekend ook de begeleiding in het aanvragen van de benodigde vergunningen.

Veiligheidsvoorschriften voor gastanks

Voor de plaatsing zullen we ook alle veiligheidsvoorschriften met betrekking tot de propaantank met u doornemen.

Gasontspanning is nodig bij propaangas!

De gasdruk in de propaangastank is ongeveer 6,5 bar bij een temperatuur van 15 °C. Men behaalt de maximale toegelaten uitgangsdruk van 1,5 bar voor huishoudelijke installaties door een eerstetrapsdrukregelaar (voorontspanner) aan de uitgang van de dienstkraan te monteren. Als bijkomende beveiliging plaatst men een drukbegrenzer rechtstreeks op de uitgang van de eerstetrapsdrukregelaar. Daarna komt de 2de trapsdrukregelaar in een muurkastje , deze verlaagt de druk naar 0.37 mbar. Tegenwoordig is er ook een gecombineerde 1ste en 2de trapsdrukregelaar (OPSO-UPSO), bij de manier van aansluiten is geen muurkastje meer nodig.

Gasontspanning is NIET van toepassing op aardgas.

Informatie over propaantanks

Heeft u interesse in meer informatie over propaantanks. We geven u graag persoonlijk advies. Contacteer ons gerust voor het maken van een afspraak. Wij leveren in de gehele provincie Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Onze vakkundige medewerkers maken graag tijd voor u vrij voor en eerlijk advies op maat.

Contacteer ons

Heeft u interesse in de keuring van uw tank of wenst u een tank aan te kopen? Vraag uw offerte aan!
Wij maken graag vrijblijvend een persoonlijke prijsofferte. Alvast bedankt voor uw interesse.